Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР представя проекта "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика, с диригент Димитър Христов, ще представи деветото издание на проекта "Ритъмът на Балканите".

Концертната програма винаги предлага атрактивни музиканти, понякога редки инструменти, непознати по нашите земи, вихрени и темпераментни пиеси, характеризиращи различните национални музикални традиции.

Със своите изключително успешни 8 концерта до момента, "Ритъмът на Балканите" създава един устойчивия културен мост между балканските страни, представяйки на българската публика и ценителите на балканския фолклор ярки солисти с колоритна музика.

Специалното девето издание на проекта е посветено на жените в балканското изпълнителско изкуство.

Неда Николич ще представи изпълнения на фрула, традиционен за Сърбия дървен духов инструмент, обявен за част от нематериалното културно наследство на страната.

Байса Арифовска от Република Северна Македония ще свири на кавал, гайда и тамбура.

София Главопулу от Гърция ще представи вокални изпълнения в свой съпровод на уд – популярен в Близкия изток, Кавказ и на Южните Балкани, този древен инструмент се смята за предшественик на лютнята.

Зелишах Къзълкан от Турция също ще пее и свири на дудук и кеменче.

Христина Белева, България, ще изпълни свои нови пиеси с гъдулка и ще подари на публиката песен.

Освен на живо в Първо студио, почитателите на фолклорното изкуство ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на всички солисти и на вълните на програма "Христо Ботев", а концертът ще може да се проследи и с картина в подкаст платформата Бинар. 


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна