Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата. 

"Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с американската помощ ще пристигне бързо", каза Зеленски във вечерното си обръщение, публикувано на уебсайта на държавния глава.

Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС, уточни Зеленски и добави, че страните преговарят за договор за сигурност. 

"Много е важно също, че екипите ни - от Украйна и САЩ, започнаха работа по двустранно споразумение за сигурност. Можем да направим споразумението истински пример, който ще осигури по-голяма сигурност за нашия народ, но също така ще помогне да се гарантира, че целият ход на европейската история ще се движи в правилна посока и само с мир", подчерта украинският държавен глава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна