Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели

Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С разглеждане на нападките на Доналд Тръмп в социалните мрежи по отношение на свидетели по криминалния процес срещу него ще започне поредното заседание на съда в Ню Йорк.

Съдът трябва да прецени дали Тръмп трябва да бъде обвинен в неуважение заради поредица от публикации в неговата социална мрежа Truth Social. Прокурорите твърдят, че по този начин бившият американски президент е нарушил заповедта за неразгласяване, издадена от съдията по делото Хуан Мърчан, която му забранява да напада публично свидетели и съдебни заседатели. 

Офисът на прокуратурата иска максимална глоба от 1000 долара за всяка от 10-те публикации, за които се твърди, че са нарушили заповедта, а също и Тръмп да ги премахне от своята социална медийна платформа. Обвинението ще поиска от съдията да предупреди Доналд Тръмп да се въздържа от всякакви бъдещи нарушения, тъй като рискува не само допълнителни глоби, но и до 30 дни затвор. 

Вчера обвинението и защитата на Тръмп изложиха своите тези. Според прокурора Матю Коланджело плащането към актрисата във филми за възрастни Сторми Даниелс, за да запази мълчание по предполагаемата ѝ афера с Тръмп представлява незаконен заговор за подкопаване на честността на президентските избори 

"Нито един политик не иска лош имидж в пресата, но доказателствата в процеса ще покажат, че това не е било увъртане или PR стратегия, а планирана и координирана, дългосрочна конспирация за повлияване на изборите през 2016 г.". 

От своя страна защитниците на Тръмп заявиха, че той не е извършил престъпление и окръжният прокурор на Манхатън изобщо не е трябвало да повдига това обвинение. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна