Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед остави лихвите непроменени заради липсата на прогрес по отношение на инфлацията

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв на САЩ запази очаквано непроменен целевия диапазон на федералната фондова лихва между 5,25 и 5,50% на шесто поредно заседание, тъй като продължаващият инфлационен натиск и затегнати пазари на труда показват забавяне в напредъка за връщането на инфлацията към целевото ниво от 2%.

В изявлението на Фед след края на заседанието се посочва, че "икономическата активност продължава да се разширява със солидни темпове".

Въпреки устойчивия икономически растеж и солидното повишаване на трудовата заетост, Фед отбеляза смущаващо забавяне в напредъка към целевото ниво на инфлацията от 2 на сто, което показва потенциални бъдещи предизвикателства в нормализацията на паричната и лихвена политика.

Фед обаче добави, че "рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията са се придвижили към по-добър баланс през последната година".

Членовете на Фед признават, че макар инфлацията да се е понижила през последната година, тя остава висока и през последните месеци има забележима липса на по-нататъшен напредък към постигане на целевото ниво от 2 на сто. Фед също така посочи, че не предвижда намаляване на разходите по заемите (намаляване на лихвите), докато не придобие по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към това целево нво.

На днешното заседание Федералният резерв обаче обяви ключова промяна в подхода на централната банка към притежаваните от нея облигации. От юни 2024 г. Федералният резерв ще забави темпото на намаляване на облигациите си, като понижи месечния таван за обратно изкупуване на държавни ценни книжа от 60 милиарда долара на 25 милиарда долара.

На последвалата заседанието пресконференция управителят на Фед Джером Пауъл каза, че е малко вероятно централната банка да избере повишаване на лихвения процент на следващата си среща за паричната политика.

"Мисля, че за да повишим лихвите, ще трябва да видим убедителни доказателства, че нашата политическа позиция не е достатъчно рестриктивна. Това обаче не е това, което смятаме, че виждаме", отбеляза Пауъл. Той посочи, че в момента Фед се фокусира върху това колко дълго лихвените ставки трябва да останат в текущото рестриктивно ниво.

Споменавайки за потенциални съкращения, той подчерта, че може да отнеме повече време, отколкото се смяташе преди, преди централната банка да придобие "по-голяма" увереност, че "инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%".

И Пауъл отбеляза, че инфлацията "е намаляла значително" през последната година, но тя все още е "твърде висока".

"По-нататъшният напредък по отношение на инфлацията не е гарантиран и нейният път е несигурен, каза Пауъл на пресконференцията след края на заседанието, като отбеляза, че Фед е "много внимателен по отношение на инфлационните рискове". Той добави, че данните за инфлацията, които централната банка е получила досега през тази година, са били "по-високи от очакваното".

Той повтори, че Фед остава ангажиран с целите си и добави, че няма да има намаления на лихвените проценти, докато няма сигурност, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%. Пауъл предупреди, че централната банка може да се нуждае от повече време, отколкото се смяташе преди, когато става въпрос за придобиване на тази увереност, че правилният ход е започване на разхлабване на паричната политика (на понижаване на лихвите).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна