Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижаване на промишленото производство и слабо нарастване на строителството през март

Снимка: БГНЕС

През март 2024 г. промишленото производство отбеляза понижение за втори път от началото на годината, докато строителство нарасна за четвърти пореден месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленото производство се сви през март с 1% спрямо февруари, когато нарасна слабо с 0,2% и след спад с цели 4% през януари. Понижение с 1,2% се отчита както в добивната промишленост, така и в преработващата промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се отчита по-солиден спад с 5,5 на сто.

Спрямо годината по-рано (спрямо март 2023 г.) промишленото производство се свива със 7,6% след спад със 7,9% през февруари, бележейки понижение за 15-и пореден месец (траен спад от януари 2023 г. насам). Най-солидно понижение с 21,8% отчита добивната промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 9,1%, а преработващата промишленост се свива с 5,9 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през март 2024 г. пък се повишава с 0,3% спрямо февруари, когато нарасна с цели 2,6%, бележейки растеж за четвърти пореден месец. Строителството на сгради се увеличи на месечна база с 0,7%, а на специализирани строителни дейности - с 0,8%, докато строителството на съоръжения се свива с 1,0%.

На годишна база строителната продукция през март нарасна с 3,7% след повишение с 4,3% през февруари, излизайки на позитивна територия за втори пореден месец след 10 поредни месеца на стагнация или спада от март 2023 г. насам. Строителството на съоръжения нарасна спрямо март с 5% на годишна база, а на специализираните строителни дейности - със 7,9%, докато строителството на сгради отбеляза понижение с 0,4 на сто (спрямо март 2023 г.).

Ден по-рано НСИ представи и последните си данни за търговията на дребно - друг важен отрасъл на икономика, като продажбите на дребно през март се свиха с 0,6% на месечна база и се повишиха на годишна база със скромните 0,3 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна