Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 1% заради по-високата производствена инфлация в САЩ

Петролните фючърси се понижават с около 1%, след като данните за цените на производител в САЩ показаха, че инфлацията остава относително високи, което може да "обърка" пазарните очаквания за първо понижение на лихвите от срана на Федералния резерв през септември.

Цените се понижиха допълнително, след като Блумбърг съобщи, че някои производители от формата ОПЕК + искат повишаване на техния производствен капацитет след провеждането на осъвременен преглед.

Междувременно ОПЕК запази прогнозите са относително стабилен растеж на потреблението на петрол през настоящата година.

В последният доклад на организацията обаче беше отбелязано, че членовете на ОПЕК +, които осъществяват допълнителни производствени съкращения, са изпомпвали с 568 хил. барел петрол на ден над договорения през миналия месец.

Към 17.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,02% към 82,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,12% към 78,22 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Суровият петрол поевтинява от първите дни на април насам, като ценовата премията за геополитически риск, предизвикана от военния конфликт в Близкия изток, до голяма степен "се изпари". И все пак петролните цени остават по-високи от тези в началото на годината, тъй като ОПЕК и нейните съюзници ограничават добивите с около 2,2 млн. барела на ден в опит да предотвратят появяване на петролен излишък и да укрепят цените на важната енергийна суровина.

Форматът ОПЕК + обаче отново се бори с трънливия въпрос колко петрол всъщност са способни да произвеждат неговите членове. Обединените арабски емирства, Казахстан, Ирак, Кувейт и Алжир са сред тези, за които се проучва потенциала да изпомпват повече петрол през следващата година, посочва Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна