Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на долара, докато облигациите и фондовите фючърси поскъпват след важните данни от САЩ

Забавянето на инфлацията в САЩ и изненадващата стагнация на продажбите на дребно през април засилват очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв на САЩ ще започне да понижава лихвени ставки през септември, като дори отново се заговори за възможно още едно намаление през декември.

Това доведе до понижение на долара на валутния пазар, до поскъпване на американските държавни облигации (до спад на тяхната доходност) и до повишаване на фондовите фючърси преди началото на търговията на акции на Уолстрийт.

Индексът на щатския долар спрямо кошницата от шест други водещи валути се понижи след данните с 0,42% към най-ниско ниво от 10-ти април насам. Еврото поскъпна към 5-седмичен връх около 1,0865 долара, а британската лира към 1,2662 долара (най-високи ниво от 10-ти април). Доларът поевтинява и с 0,8% спрямо японската валута към 154,90 йени.

Графика на индекса на долара


Доходността на 10-годишните американски държавни облигации пък се понижава към 5-седично дъно от 4,36%, след като отслабващата инфлация и слабите данни за търговията на дребно изглежда ще дадат на Фед по-голям свобода на действие за няколко понижение на лихвите ставки до края на годината.

Графика на доходността на 10-годишните книжа на САЩ


След днешните данни участниците на финансовите пазари вече оценяват на 75% вероятността Федералният резерв да започне цикъл на понижаване на лихвите през септември, когато намали федералната фондова лихва с 25 базисни пункта, а близо 70% от пазара вече очаква общо две или дори повече съкращения на лихвите ставки до края на 2024 г.

Американските фондови фючърси пък се повишават преди старта на търговията на Уолстрийт, като фючърсите на индекса DJIA се повишават с около 123 пункта (с 0,31%), на широкия индекс S&P500 с 0,44%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,48%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени