Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна твърди, че е спряла руското нападение в някои райони на Харковска област

Танк с украински бойци край Бахмут, 5 февруари 2024 г.
Снимка: АФП

Украинската армия обяви днес, че е преустановила руското настъпление в някои зони на североизточната Харковска област, в която силите на Москва предприеха нова офанзива на 10 май, предаде АФП.

"Ситуацията в Харковския сектор остава сложна и развитието е динамично. Нашите сили за отбрана частично стабилизираха ситуацията. Настъплението на врага в някои зони и места е преустановено", каза армейски говорител.

Той уточни, че руските сили "винаги се опитват да създадат условия за ново настъпление" и допълни, че войниците на Киев "се опитват да стабилизират ситуацията и да не допускат врагът да спечели нови територии".

Руският напредък на два фронта подчертава острата нужда от муниции и хора в украинската армия, посочва АФП.

Летището в южния руски град Ставропол е затворено "поради ограничения върху използването на въздушното пространство", съобщи агенция ТАСС.

По-рано украинският президентът Володимир Зеленски пристигна в Харков, на 30 км от границата с Русия. Той описа ситуацията на бойното поле в региона като "изключително трудна", но под контрол. Говорител на въоръжените сили потвърди, че се водят боеве в северните райони на град Вовчанск, но руски пробив няма.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна