Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Андреев отрази мачбол и спечели на „Ролан Гарос“

Адриан Андреев
Снимка: Стопкадър Eurpsport Player

Единственият български участник в квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис при мъжете и жените Адриан Андреев преодоля първия кръг на пресявките в Париж.

Втората ни ракета отстрани Денис Евсеев от Казахстан с 3:6, 6:4, 7:6(7) след два часа и половина игра. Софиянецът губеше с 1:4 гейма в третия сет и отрази мачбол преди да спечели срещата.

В първата част Андреев беше пробит за 1:2. Той имаше три възможности да върне брейка  шестия гейм, но не успя. В края на сета 167-ият  света Евсеев направи нов брейк.

В седмия гейм на втората част 23-годишният софиянец стигна до точка за пробив след форхенд уинър, но съперникът му го отрази с минаващ удар и после взе подаването си за 4:3. Адриан стигна до брейк за 5:4, при това на нула, след топка в мрежата на 30-годишният тенисист от Алмати. След това втората ни ракета изравни сетовете при първата си възможност при 40:15, когато топката на Евсеев отскочи от лентата на мрежата и излезе в аут.

В третата част представителят на Казахстан проби за 2:0, след като Андреев изпрати форхенда си извън игрището. Последва маратонки гейм, в който софиянецът имаше три точки за рибрейк, но при две от тях изкара ретура си в аут на втори сервис и в крайна сметка Евсеев затвърди. Адриан успя да върне брейка при 3:4 с печеливш форхенд по диагонала. В деветия гейм българинът стигна до дюс от 0:40 при сервис на съперника, но все пак казахът взе играта. При 4:5 Андреев подаваше за оставане в двубоя. Той пресили топката от форхенд и Евсеев стигна до мачбол, който обаче беше отразен и после софиянецът изравни геймовете. След това пък Адриан стигна до две точки за пробив, но ги пропиля лесно.

Стигна се до тайбрек. В него българинът поведе с 4:2 точки с хубав минаващ удар. Преднината му набъбна до 6:2 и 7:3. Втората размяна на полетата дойде при 7:5. Адриан поведе с 9:7 и реализира първия си мачбол с печеливш форхенд по диагонала.

За успеха Андреев заслужи 8 точки за световната ранглиста, където е на 236-ото място сега, както и 28 хиляди евро от наградния фонд.

Следващият му съперник на "Ролан Гарос" ще бъде италианецът Джулио Дзепиери, 148-и в класацията на АТР.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна