Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Обезлесяването е подсилило наводненията в Бразилия

Порто Алгре, щата Рио Гранди до Сул, 18 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията с наводненията, опустошаващи Южна Бразилия, е била изострена от обезлесяването, което до голяма част се дължи на отглеждащите соя фермери, посочват експерти, цитирани от АФП. Специалистите призовават страната да възстанови горите си, чиято обширна коренна система задържа водите.

Ключовият земеделски щат Рио Гранди до Сул бе ударен от безпрецедентна климатична катастрофа през последните 3 седмици – градове и провинциални райони бяха потопени от проливни дъждове. Над 150 са жертвите на бедствието, а около 100 са безследно изчезналите.

Това е четвъртият случай на екстремни метеорологични условия в района за по-малко от година. Според учени този феномен е задвижен от климатичните промени и от обезлесяването.

"Има глобален компонент – климатичните промени, и регионален – загубата на растителност. Това засилва интензивността на наводненията", каза биологът Едуардо Велес от MapBiomas, организация, която използва сателитни изображения, за да проследява обезлесяването.

Според организацията Рио Гранди до Сул е изгубил 22% от своята растителност или 8,9 млн. акра от 1985 до 2022 г. В замяна са дошли полета с ориз, евкалипт и най-вече соя, на която Бразилия е най-големият производител и износител.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна