Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителните разстройства… Венелина – битката ѝ за живот продължава

Вече работим с трето поколение момичета с хранителни разстройства!

Започват все по-рано - някъде в първи клас...

95% от страдащите от хранителни разстройства са на възраст между 12 и 25 години. Все по-често и мъжете са сред засегнатите от хранителни разстройства, а напоследък подобна картина се наблюдава и при надхвърлилите 40-годишна възраст…

Смъртността при хранителните разстройства е 20% по-висока дори от тази при зависимостите

Хората, боледуващи от Анорексия нервоза и Булимия нервоза се лутат с години, докато намерят обучен лекар, който да ги спаси. Някои от тези болни не доживяват това.

За причините и механизмите е писано много, но в поредния епизод на психологическия подкаст "Двете страни на монетата" – реални истории на реални хора, който БНР излъчва съвместно с журналиста София Владимирова и психолога Ани Владимирова, ще видите Венелина и нейната ѝ битка за живот, ще видите и чуете разказ от първо лице.

Венелина осъзнава колко далеч е стигнала и иска с цялото си сърце и душа да спре и да се върне назад, но дали е възможно след един момент? Тя застава пред камерата с ясното съзнание за фаталното си състояние и с огромната решителност да помогне на другите да не тръгват по нейния път!

Венелина има мечти и иска да живее, но е много трудно, защото пътят на спасението е също толкова труден, колкото и пътят, който я е довел до това състояние. Освен личната си история, Вени разказва и историята на едно общество, което сякаш не иска да разпознае проблемът "хранително разстройство" и да се бори с него. Затова е важно в нейната история да намерим своето парченце истина.

Този епизод не е само за вас! Той е и за приятелите ви, а най-вече - за децата ви!



По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна