Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 са вече жертвите на руския въздушен удар в Харков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 са вече жертвите на руския въздушен удар по строителен хипермаркет в украинския град Харков вчера. Президентът Володимир Зеленски призова американския и китайския си колега да присъстват на срещата на върха за мир в Швейцария следващия месец.

43-ма са ранените при руския удар по хипермаркета в Харков, а за безследно изчезнали се смятат още 16 души. Тази седмица ударите срещу Харков се засилиха, след като руските войски нахлуха през границата, откривайки нов фронт в този район. 

През изминалата нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 12 руски ракети и 31 дрона.


В емоционално обръщение на английски на фона на разрушенията в Харков президентът Володимир Зеленски отправи покана към световните лидери да участват на Конференцията за войната в Украйна в Швейцария на 15 и 16 юни:
 
„Иска ли Русия диалог? Украйна има най-големия в света опит с лъжи от страна на Русия. Лъжи, които в частност бяха руското прикритие за подготовката на тази война. И точно затова е необходима глобална среща на върха за мир на лидерите, които Русия няма да може да измами. Среща на високо равнище, която ще покаже кой в света наистина иска да сложи край на войната, а не само да претендира за прекратяване на огъня, което неизбежно ще бъде нарушено от руснаците“, подчерта Зеленски.
 
Швейцарското правителство е домакин на събитието. Поканени са 160 делегации, но Русия няма да присъства.

Според организаторите сред участващите страни са членовете на Г-7, Г-20 и БРИКС.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна