Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП организира дискусия за обсъждане на мерки за противодействия на войната по пътищата

Снимка: Прокуратура на РБ

Магистрати, експерти и родители на деца, загинали при пътнотранспортни произшествия, ще обсъждат мерки за противодействия на войната по пътищата. Организатор на дискусията е Софийската градска прокуратура.

Дискусията беше обявена преди месец, когато от държавното обвинение анонсираха своите предложения. Сред тях -  обвиняемите за катастрофи със смърт да лежат в ареста осем месеца. В момента, ако обвинението е за смърт по непредпазливост, максималният срок за задържане е два месеца. При все още рядко използваната правна квалификация – смърт при евентуален умисъл, е осем месеца.

Според прокуратурата, това е една от мерките, които биха направили разследванията по-бързи и ефективни. Сред другите предложения са въвеждане на срочност за изготвяне на ключовите за такива дела експертизи, задължително отнемане на книжката на обвиняемите, както и възможност да се събират трафични данни от мобилните оператори при разследвания за смърт на пътя.

Какви  ще са предложенията на другите участници в дискусията, както и ще получат ли подкрепа тези на държавното обвинение, ще стане ясно на насрочената за 13.00 часа пресконференция. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна