Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел твърди, че е елиминирал висши активисти на "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 45 палестинци, сред които поне 23 жени, деца и възрастни хора, са загинали при израелска атака срещу лагер за разселени лица от южния град Рафах, съобщи контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа.

Израел твърди, че са били нанесени прецизни въздушни удари и са елиминирани двама висши активисти на "Хамас". Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци нарече атаката "ужасяваща". Израелските сили за сигурност съобщиха, че случаят се разследва. Според първоначалните данни цивилните са загинали вследствие на пожар, избухнал след ракетните удари срещу лидери на "Хамас", заяви правителственият говорител Ави Хайман.

В Брюксел върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел настоя Израел да спази решението на Международния съд за прекратяване на бойните действия срещу Рафах. Редица арабски държави, сред тях съседните Египет и Йордания, осъдиха израелското нападение, при което загинаха палестински бежанци. А Катар - също като Египет посредник в преговорите за примирие - предупреди, че израелската атака може да попречи на усилията за постигане на споразумение за освобождаване на израелските заложници.

От 7 май насам израелската армия засилва операциите за унищожаване на последните батальони на "Хамас" в Рафах. Сраженията продължиха и през уикенда, въпреки решението на Международния съд за спиране на израелските операции и допускане на хуманитарна помощ за Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна