Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен посрещнаха новия митрополит (ОБНОВЕНА)

| обновено на 28.05.24 в 08:32
4
Новият сливенски митрополит Арсений беше посрещнат тържествено в своята епархия. Той беше избран вчера за Сливенски митрополит от Светия Синод. За него гласуваха 7 от митрополитите, докато останалите петима подкрепиха неговия съперник - Мелнишкия епископ Герасим.
Снимка: Стоян Радев

Сливенската епархия посрещна новия митрополит Арсений със звън на празнични камбани в храма на село Крушаре. На място дойдоха много духовници от епархията и вярващи.

Преди да влезе в храма "Света Троица", където имаше кратка служба за встъпването му в длъжност, пред медиите митрополит Арсений обяви, че в бъдещата си работа в епархията ще се ръководи от думите и делата на митрополитите преди него:


"Живейте в мир с всички човеци. Ще се постарая, разбира се, съобразно с моите сили и скромни възможности, като човек немощен, да подражавам на достойните архипастири на Сливенска епархия. Това са едни емблематични йерарси, които, с особена почит и благоговение чета за техния допринос въобще в развитието на цялата българска, историята на Българската православна църква, и в частност на Сливенска епархия.

За мен те ще бъдат пример за подражание. Вярвам, подкрепен от достойните свещенослужители в епархията и от верния божи народ, ще оправдая това доверие, стараейки се, отново ще подчертая, да подражавам на техния пример". 

Относно напрежението в епархията и стъпките за умиряване на хората,  новият митрополит обяви:

"Вижте, с молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, пред които ще бъдем изправени в това нелеко, отговорно архипастирско служение. Отново подчертавам - подкрепен неимоверно от съдействието и помощта на свещенослужителите в Сливенска епархия". 

За резултатите от ревизията на Светия синод също стана дума, макар и темата да не е тържествена:


"Съобразно църковната етикеция и протокол сега трябва да отида в престолния за епархията град Сливен, да отправя своето архипастирско послание оттам към всички епархиоти и свещенослужители, и монашествуващи в епархията.

След това да отслужим молебен с особен чин, в който се чете и акта на Светия синод за избор на митрополит, вечерно богослужение, заупокойна молитва за митрополит Йоаникий, когото аз много обичам и почитам, който много ми помогна в моя духовен живот. И след това вече митрополит Йоан ще предаде всички тези документи, с които ще се запознаем тепърва". 

Митрополит Арсений благодари на всички, които го посрещнаха в село Крушаре:

"Сам Господ Иисус Христос ни казва: Мой мир ви давам. Воден преди всичко от искрена и непоколебима вяра в Бога, вярвам, че именно мирът, любовта и единството, които са свидетелство за нашата праотеческа православна вяра, ние ще живеем в мир, в братолюбие, в единомислие, вървейки по спасителния път на нашето спасение". 

Тази вечер митрополит Арсений се срещна с държавната и общинската власт в Сливен, след което се отслужи и вечерна литургия. Към момента няма напрежение. 

Снимки: Стоян Радев
По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна