Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На протест в Брюксел млекопроизводителите поискаха справедливо възнаграждение за труда си

Снимка: Ангелина Пискова

Млекопроизводители от различни европейски страни се събраха в Брюксел, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Протестът им беше далеч по-малочислен от фермерските протести през февруари и март. 

Около 100-ина души се събраха на площад "Люксембург" пред Европейския парламент около обяд, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Те носеха пластмасови крави в естествен ръст, но трактори този път не се виждаха.

"Справедливият приход е нещо много просто  - той трябва да покрие разходите за производството", каза пред БНР Кяртен Полсен, председател на Европейския борд за млякото:
Кяртен Полсен, председател на Европейския борд за млякото.
"Сега храната се превърна в част от националната сигурност и от сигурността на Европа. Разходите за нея се повишиха и цените трябва да ги покрият. Има различни начини това да се постигне".

Дали за сметка на Зеления пакт?

"Ние не сме против Зеления пакт. Просто той трябва да се забави, защото трябва да изкараме пари, за да покрием разходите по него. Това също е част от нашите искания. Просто за Зеления пакт трябва да се плаща и икономически, той идва от цената на продукта", отбеляза Кяртен Полсен.

"Искаме да живеем само от цените, на които продаваме суровините си, а не да взимаме помощи. Днес това не е възможно", казва Софи Ленардс от синдиката за координация на селскостопанския сектор във Франция. Тя пояснява, че по техни данни се губят по 80 евро на 1000 л. мляко.

На въпрос на БНР дали протестът им е свързан и с украинския внос, тя отговаря, че приходите от него не отиват в точните ръце:

"Те не отиват в ръцете на земеделските производители, а на няколко олигарси - 2-3-ма големци, които държат пазара на зърното или на други продукти. Това не помага на хората".

Запитана дали е убедена в това, тя отговори: "Не съм приятелка нито на Путин, нито на когото и да било, но икономическите резултати и нашите проучвания показват, че това не е в полза на хората. Ако е за тях, няма проблем. Аз съм човешко същество, искам само мир в света и всички да се оправят".
Софи Ленардс
Снимки -  Ангелина Пискова.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна