Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев от Швейцария: Важно е да се говори не само за оръжие, но и за мир

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, коментира предстоящата среща за мир за Украйна, на която Берн ще бъде домакин. 

Държавният глава коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Президентът определи като важна първа стъпка предстоящата среща за постигане на мир в Украйна. Швейцария ще бъде домакин на форума следващия месец. 

"Важно е да се говори не само за оръжие, а и за мир", каза президентът и поздрави колегата си Виола Амхерд за домакинството на срещата:

"И двамата споделихме, че сме прекалени оптимисти. Защото и г-жа Амхерд заяви, че без да присъства и другата страна, ние не можем да очакваме някакви практически резултати. Важно е да се започне този диалог. Много е важно дали ще се присъединят повече държави".

Радев определи като "истерични" реакциите на част от политиците заради изказването му, че мирът в Украйна трябва да се постигне със средствата на дипломацията, а не с изпращането на войници. Повтори, че тезите му са принципни и последователни и защитават българския национален интерес: 

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава - член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват - вчера го каза и самият генерален секретар - използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря - аз вече имам правото да удрям вас. Според вас това как може да приключи?". 

Всички държави членки на НАТО са въвлечени по един или друг начин в тази война – с разузнавателна информация, предоставяне на оръжие и муниции, както и съветници на територията на Украйна, каза Радев и допълни, че риториката по темата ескалира:  

"Това са вече много сериозни неща. Защото Русия отговаря, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент".

Радев коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Радев отрече, че се опитва да всява страх с изказванията си. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна