Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сиярто: Унгарското председателство ще направи всичко възможно за пълно членство на Румъния в Шенген

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто заяви в румънския град Търгу Муреш, че една от важните цели на унгарското председателство на Съвета на ЕС е пълното членство на Румъния в Шенгенското пространство и че Унгария ще направи всичко възможно за постигането на тази цел, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Сиярто взе участие в политически форум в Търгу Муреш в понеделник вечер заедно с лидера на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор. Търгу Муреш е един от центровете на унгарското малцинство в Румъния. 

От 31 март Румъния заедно с България се присъедини към Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници, но граничният контрол по сухопътните граници остава.

"Една от важните цели на унгарското председателство на Съвета на ЕС е Румъния да получи (пълно) членство в Шенген. Това отговаря и на националния интерес на Унгария и е в интерес на цялата нация (…). По румънско-унгарската граница има десет гранични пункта, които могат да бъдат пресичани само веднъж седмично от гражданите на двете страни, защото вие не сте страна членка на Шенгенското пространство.

Щом се присъедините към Шенген, ние можем незабавно да имаме по-тясна връзка между нашите граждани, а животът край границата ще придобие нов смисъл, трансграничните общности ще придобият ново значение и нови възможности, поради което ние ще направим всичко по силите си, за да се присъедините към Шенгенското пространство“, каза унгарският първи дипломат.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна