Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холцман от ЕЦБ очаква най-много три понижения на лихвите до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Австрийската централна банка и член на УС на Европейската централна банка Роберт Холцман отбеляза в интервю за онлайн медията Econostream, публикувано във вторник, че ще подкрепи намаляване на лихвите с 25 базисни пункта от ЕЦБ на заседанието следващата седмица (6-и юни) с оглед на вероятността да продължи тенденцията на дезинфлация в среда на икономическа слабост.

"Нямам информация, която да ме прави напълно уверен, но това, което виждам в момента е, че процесът на дезинфлация наистина е в ход и че различните индекси на цените показват спадове", коментира Холцман.

Той обаче предупреди, че не трябва да има "автоматичност при по-нататъшните ходове, което означава, че бъдещите намаления на лихвените проценти не трябва да се случват автоматично", но отбеляза, че вижда ЕЦБ да намали лихвените си ставки два или максимум три пъти до края на годината.

Холцман подчерта, че потенциалните три намаления на лихвите през 2024 г. ще се осъществят, само ако "всичко върви според нашите оптимистични предположения".

Той отбеляза, че икономическата слабост на еврозоната, особено в сравнение с доброто представяне в САЩ, ограничава ценовия натиск, като същевременно го кара да бъде по-отворен към началото на облекчаване на паричната и лихвена политика от страна на ЕЦБ.

"Ето защо съм готов да подкрепя едно съкращаване на лихвите следващата седмица, но всяка следваща стъпка ще има нужда от отделна обосновка. През септември и през декември ще имаме нова информация и ще трябва да вземем ново решение", посочи банкерът.

Според него едно намаление на европейските лихви не представлява проблем, но ако ЕЦБ ги понижи на три пъти, докато Федералният резерв на САЩ остане в изчаквателна позиция, то тогава еврото може да поевтинее рязко спрямо долара и това да засегне еврозоната по отношение на инфлацията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна