Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЮА гласува на избори с неясен изход

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южноафриканските гласоподаватели са призовани за участие в ключов вот днес, на който мощната хватка върху властта на управляващата партия АНК е под въпрос три десетилетия след идването на демокрацията в страната, предаде АФП.

Около 27 млн. гласоподаватели са регистрирани за изборите с най-неясен изход, откакто Африканският национален конгрес (АНК) поведе РЮА изведе страната от апартейда, а опозицията настъпва и от ляво, и от дясно.

На днешния вот ще бъдат избрани 400 членове на Националното събрание и тези депутати идните седмици ще изберат за президент един от тях.

В бюлетините са и кандидатите са деветте провинциални законодателни органа.

За първи път от идването на демокрацията през 1994 г. АНК може да бъде принуден да преговаря за коалиция, за да остане във властта.

Под ръководството на покойния Нелсън Мандела АНК спечели свобода за чернокожите южноафриканци след десетилетия на апартейд, след това изведе милиони от бедността, създавайки всеобхватна социална система.

Но днес мнозина в страната с 62 млн. души население са недоволни от високата безработица – 32,9%, престъпността, корупционните скандали и редовните спирания на тока и водата.

Според последните сондажи АНК може да спечели около 40 на сто от гласовете. За сравнение през 2019 г. резултатът им бе 57%, припомня АФП.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна