Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преминаването на света към възобновяеми енергийни източници се забави през 2023 г.

Снимка: ren21.net

Глобалното преминаване към възобновяеми енергийни източници в основните енергоемки сектори се забави през 2023 г., тъй като беше възпрепятствано от регулаторни пропуски, политически натиск и неуспех да се определят ясни цели, посочи базираната в Париж група REN21, предаде Ройтерс.

В представената годишна оценка на групата се казва, че пандемията от Covid-19 и войната в Украйна помогнаха на амбициите за преминаване към възобновяеми енергийни източници на фона на нарастващите опасения за енергийната сигурност, но правителствата не успяха да надградят възходящия импулс.

До края на миналата година само 13 държави - включително Съединените щати, Индия и Китай - са приложили политики за възобновяеми източници, които политики обхващат сгради, промишленост, транспорт и селско стопанство, като едва 12,7% от енергията, която секторите консумират, идва от чисти източници, отбелязва още REN21 - групата, която обединява правителства, изследователски институции и неправителствени организации за насърчаване на преминаването към чиста енергия.

Според доклада, много държави дори са се отказали от амбициите си, като от 69 страни със заложени цели за възобновяема енергия за крайните потребители, само 17 успяват да ги удължат и отвъд 2024 г.

"Правителствата на практика се отдръпнаха от амбициите си и секторите, които консумират енергия, вече нямат икономически стимули", посочи изпълнителният директор на REN21 Рана Адиб, цитиран от Ройтерс.

В доклада се предупреждава, че страните са бавни по отношение на реформите и трилионите долари субсидии, отпуснати за изкопаеми горива, особено в промишлеността и селското стопанство, все още възпират енергийния преход.

Падащите цени на изкопаемите горива през 2023 г. също оформиха тази политика, а дебатът за разходите за преминаване към по-чиста енергия се засили, особено след като много страни се насочиха към избори, отбеляза Рана Адиб.

Декарбонизирането на тежката промишленост остава голямо предизвикателство, като "трудни за намаляване на вредните емисии" сектори, включващи производството на цимент и на стомана, твърдят, че възобновяемите енергийни източници не могат да генерират топлината, необходима за запалването на техните варници (пещи за изпичане на вар) и доменни пещи.

Но докато преходът на индустрията може да се окаже по-предизвикателен от този в транспорта, решения съществуват, включително използването на електродъгови пещи за производство на стомана, посочи Адиб.

"Трудно за намаляване" (на вредните емисии) вече изпраща посланието, че това са сектори, които е почти невъзможно да бъдат декарбонизирани, което обаче не е вярно", каза тя. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна