Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ESMA: Банките трябва да поемат пълна отговорност, когато използват изкуствен интелект

Използването на ИИ във финансовите услуги носи със себе си "присъщи рискове"

Банките и инвестиционните посредници в Европейския съюз не могат да избягват отговорността и законовото задължение да защитават клиентите, когато използват изкуствен интелект (ИИ или AI), като същевременно използването на ИИ във финансовите услуги носи със себе си "присъщи рискове", посочи Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) в първото си изявление относно AI, предаде Ройтерс.

ESMA изложи как финансовите фирми, регулирани в 27-членнния ЕС, могат да използват ИИ в ежедневните си операции, без да нарушават Директива за пазарите на финансови инструменти на Европейски съюз - MiFID.

Докато ИИ е обещаващ за подобряване на инвестиционните стратегии и клиентските услуги, той също така носи със себе си присъщи рискове и потенциалното въздействие върху защитата на инвеститорите на дребно вероятно ще бъде значително, посочи още ESMA.

Както обяснява ESMA, тези рискове включват липсата на отчетност и надзор, липсата на прозрачност и обяснимост, сигурността/поверителност на данните и накрая надеждността на изхода.

"Важно е, че решенията на фирмите остават отговорност на ръководните органи, независимо дали тези решения се вземат от хора или инструменти, базирани на ИИ", каза европейският финансов регулатори и добави:

"В центъра на използването на ИИ в инвестиционните услуги е непоколебимата ангажираност да се действа в най-добрия интерес на клиентите, всеобхватно изискване, което се прилага независимо от инструментите, които фирмата решава да приеме при предоставянето на услуги".

Изявлението обхваща не само случаите, когато AI инструменти са разработени или приети от самата банка или инвестиционен посредник, но също и използването на AI технологии на трети страни, като ChatGPT и Google Bard, със или без прякото знание и одобрение на висшето ръководство, отбеляза  ESMA:

"Ръководният орган на фирмата трябва да има подходящо разбиране за това как AI технологиите се прилагат и използват в тяхната фирма и трябва да осигури подходящ надзор на тези технологии".

Изявлението се фокусира върху спазването на MiFID и е отделно от правилата на ЕС за изкуствения интелект, които влизат в сила следващия месец, определяйки потенциален глобален еталон за технология, използвана в бизнеса и ежедневието.

В ход са и усилия на глобално ниво от Групата Г-7 за поставяне на "предпазни огради" за безопасно развитие на бързо развиващата се технология, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна