Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален спектакъл за Деня на детето изнасят децата от Брезник

Мост към добрината – добрият пример от една българска детска градина

Как се възпитава добрина и еко-съзнание у децата - разказва Емилия Алексова от ДГ "Брезица"

Снимка: ЦДГ „Брезица “

Град Брезник, родно място на всенародния цар на горчивия смях Стоян Миленков, се намира в Западна България и е третият по големина в община Перник. По последни данни към март 2024 година там живеят 3762 души. Сред тях е и Емилия Алексова, директор на Целодневна детска градина "Брезица", в която от 14 години градят "Мост към добрината".


Всичко започва случайно. През 2010 година една от учителките в градината прави открит урок за добрината. Идеята толкова се харесала на целия колектив, че Емилия Алексова я превръща в дългогодишна инициатива под мотото "Мост към добрината".

"Главната цел е да се засили възпитателната роля на детската градина за формиране на ценностна система и добродетели у децата чрез тяхното равноправно участие в различни инициативи. А любовта трябва да присъства във всеки момент в нашия живот и трябва да се формира любов и в децата. Благодарение на тази инициатива нашата детска градина е като един малък рай, където всички се обичаме, уважаваме, прегръщаме. Прекрасно е! Аз съм в момента в Германия и имам възможност да наблюдавам тяхната образователна система и сякаш сме успели да се доближим до този модел да приемаме децата като наши партньори."

Позитивна педагогическа среда, усмихнати деца и спокойни родители – това постигат с последователност и работа в "Брезица". Днес директорката е убедена, че всяка образователна институция в България работи в тази посока. Но при тях, в малкия град, Добрината има свое място в ежедневието на всички 173 деца от шестте групи на детското заведение.


"За да бъде по-близко и по-разбираемо за децата, ние създадохме тематичните дни: понеделник е ден на усмивката, вторник е ден на прегръдката, сряда – ден на целувката, четвъртък – на добрите дела, петък – на приятелството, а събота и неделя са дните на семейството. Всеки един от тези тематични дни си има свои правила. Например, в деня на прегръдката трябва да прегърнем най-малко трима човека, а в деня на усмивката -да се усмихнем на пет човека. Да направим в деня на добрината поне едно добро дело, в дните на семейството, събота и неделя, да играем на воля с мама и тате. Всяка сутрин, когато децата пристигнат при нас, учителката води съвсем непринуден разговор, как е протекъл предишният ден и дали децата до известна степен са изпълнявали тези правила. Правила са за нас, за тях е като игра. Правим го заедно с колегите ежедневно и така не само се формират ценностна система и добродетели, но някак си агресията и тормозът в детската градина са сведени до изключителен минимум. Нашата основна задача е да направим децата щастливи. И тази инициатива работи точно в тази насока."


"Мост към добрината" излиза и извън пределите на човешките взаимоотношения. Миналата година децата се докосват до смисъла на еко-съзнанието и еко-толерантността. Отново под формата на активна игра.

"Всяка група получи свой талисман - плюшена играчка, например шапка, лъвче, мече. Тази плюшена играчка, след изтеглен жребий, гостува през почивните дни при определено семейство на наше дете. И задачата е тази плюшена играчка да участва в дейностите, които прави семейството. Миналата година те бяха насочени към еко-толерантност и еко-съзнание, а тази година темата ни е добротворство. Родителите трябва да заснемат няколко момента от активностите и след това детето да ги преразкаже в конкретен дневник, който всяка група има. Няма как, когато гостува талисманът на групата в семейството, родителите да останат безразлични. Ако трябва в цифри да го кажа – над 70 и 80% от родителите участват в нашите дейности, защото те са свързани с походи в планината, с почистване, игри. Днес те откликват повече, отколкото в началото на нашата инициатива и съм много щастлива от това"- казва Алексова.


Разбира се дълголетието на всяка образователна инициатива зависи и от подкрепата сред институциите. За тази цел всяка година Емилия Алексова и ЦДГ "Брезица" организират кръгла маса, на която канят директори на училища и детски градини от областта и страната, представители на обществени институции и на регионалното управление на образованието, кметове, родители и дори духовници, сред които откриват съмишленици. Всяка кръгла маса има свой надслов, като последната през месец май тази година е била на тема "Изкуството да уважаваме".

"Защото наред с добрината трябва да се научим да уважаваме не само този срещу нас, възрастния, но и всяко дете, което е партньор, което е равно на нас – казва директорката. – С подобна идея през 2016 година с около двайсет деца гостувахме в Народното събрание. Децата представиха своята инициатива и беше вълнуващо, много приятно и въздействащо за всички. Изключително интересни са тези мероприятия и наистина се гордея с тях."


А всяка година за празника на детето - Първи юни, детската градина прави спектакъл на голяма сцена с участието на всички деца.

"Защото наред с формиране на ценностна система, имаме и задачата да формираме самочувствие у децата. А какво по-добро от това да дадеш възможност на детето да се изяви по възможно най-красивия и добър начин" – риторично пита Емилия Алексова.

"Аз нямам намръщен учител или леля в градината. Всички са усмихнати и очарователни. Смятам, че това е най-голямото ми постижение."

А както казват старите българи – каквото повикало, такова се обадило. И така, с усмивка завършваме днешната история за пример от малкото българско градче Брезник.


Вижте още:

Снимки:  Целодневна детска градина "Брезица", zapadno.com





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени