Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж на САЩ

Икономическият растеж на САЩ се забави рязко до 1,3% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано в резултат на слаби потребителски разходи и след солидна експанзия с 3,3% през последните три месеца на 2023 г., показват низходящо ревизирани данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

Това представлява низходяща ревизия спрямо експресната оценка за икономически растеж от 1,6% и забавяне на експанзията за второ поредно тримесечие, както и най-слабото повишаване на БВП от втората половина на 2022 г., когато американската икономика се сви за две поредни тримесечия. 

Графика на тримесечния БВП на САЩ спрямо година по-рано


По-слабото представяне на водещата световна икономика беше в резултат на отслабване на растежа на потребителските разходи, като през първото тримесечие те се повишиха на годишна база с едва 2,0% при експресна оценка за повишение с 2,5% и след нарастване с 3,3% в края на 2023 г. главно заради понижаването на потреблението на стоки с 1,9% (низходяща ревизия спрямо експресна оценка за спад с 0,4%) след ръст с 3% три месеца по-рано. Потребителските разходи за услуги пък се повишиха с 3,9% на годишна база - малко под експресната оценка за растеж с 4% и след нарастване с 3,4% в края на 2023 г.

Растежът на БВП беше подкрепен от инвестициите в нежилищни имоти (повишения с 3,3%) и от скока на жилищните инвестиции с 15,4%, докато инвестициите в оборудване бяха ревизирани рязко надолу до повишение с 0,3% от експресна оценка), докато износът се повиши през първото тримесечие с 1,2% (над експресна оценка за нарастване с 0,9%), а вносът се увеличи със 7,7% (над експресна оценка за повишение със 7,2%).

В същото време частните инвестиции в бизнес запаси отнеха 0,45 процентни пункта от БВП на САЩ при експресна оценка за негативно отражение от 0,35 процентни пункта.

Забавянето на растежа на американската икономика изглежда в подкрепа на очакванията, че Федералният резерв има възможност да прибегне до първо понижаване на лихвите тази година. 
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна