Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Георгиева пред БНР: Мотивирам се още повече, когато се състезавам срещу мъже


Най-голямото индивидуално отличие в брейка и тази година беше спечелено от българка. C танцов псевдоним Bgirl Fire Bird, Пламена Георгиева вече е двукратен шампион в категория девойки до 18 години. Тази година тя спечели златото на първенството на планетата по брейкинг„WorldKidz Breaking Champion“ в Любляна, Словения.

В категорията на Пламена претендентите за отличията бяха над 60. С голяма лекота на движенията и самочувствие българката надигра съперничките си в три последователни батъла, за да си проправи пътя до финалната среща, където победи представителката на Украйна.

„И двете състезания бяха предизвикателство. Тази година беше по-трудно, защото вече съм печелила това първенство и сега трябваше да си затвърдя позицията. Трябваше да съм безгрешна. Бях притеснена, защото всички очакваха отново да спечеля първото място. В крайна сметка успях да се преборя с конкуренцията, но най-вече успях да се преборя с притеснението. Направих го заради моя треньор и заради всички българи, които ме подкрепиха“, сподели специално за БНР Пламена Георгиева.
"Чувствам се много добре, когато се състезавам с мъже. В днешно време момчетата се борят повече в спорта, отколкото момичетата. Всичко опира до това колко обичаш това, което правиш. Всичко зависи от това дали си намерил своето нещо. Мъжката физика е по-добре развита от женската. Момчетата се развиват по – бързо от момичетата, а това ме мотивира да работя повече", допълни двукратната ни световна шампионка.


"От както брейкът е олимпийски спорт се организират много повече събития. Така спортът прогресира. Отличията, които печелим по състезанията са много важни. Аз смятам обаче, че когато се състезаваш трябва да го правиш с удоволствие. Трябва да запазиш чувството, което си изпитал, когато си  спечелил дадена купа. Медалите и купите си отиват, а емоцията остава завинаги в сърцето ти, казава още родената в Бургас състезателка.

"Кандидатстването ми в категория "Спорт" на фондация "Енчо Керезов" стана случайно. Аз не знаех за нея. Моят треньор ми предложи да кандидатствам и аз се съгласих. Попълнихме документите супер бързо след едно състезание. Изобщо не очаквах, че ще бъде сред финалистите. Много съм радостна, че журито е оцени високо моето постижение, защото другите деца - кандидати имаха страшно много награди", разясни Пламена Георгиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени