Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

Снимка: Кирил Фалин

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши.

Кампанята започва след този уикенд.

От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално подпомагане. Не се спират и обезщетенията за безработица.

Така работниците имат възможност да работят легално срещу трудов договор, който защитава трудовите и осигурителните им права, като едновременно с това получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

Тези договори се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са сключени, и не се регистрират в НАП.

Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки. Еднодневните трудови договори се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя.

С цел да облекчи администрирането на процеса Инспекцията по труда създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

Според земеделски производители надницата в черешобера ще е минимум 50 стотинки за набран килограм, а при по-късните сортове -  60-70 стотинки за килограм.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени