Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Стабилен икономически растеж на Кипър през тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастването на доходите в Кипър, притокът на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и преките чуждестранни инвестиции са условия за стабилен икономически растеж на страната през тази година. Това е позицията на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ), който одобри оценката за Кипър от завършилата мисия на финансовата институция на острова.

Сред постиженията на Кипър Международният валутен фонд подчертава неговата икономическа стабилност и финансова дисциплина, но отбелязва необходимостта от по-нататъшни структурни реформи за постигането на растеж, обяви Министерството на финансите в съобщението си за резултатите от прегледа.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на страната през миналата година е над средния за еврозоната и ще продължи да се увеличава - от 2,6% през тази година до 3,1% през 2027 г., прогнозира фондът.

Застаряването на населението и климатичните промени са посочени като главни рискове пред икономиката на Кипър в дългосрочен план, а в краткосрочен са спадът на основните туристически пазари и регионалните конфликти.

МВФ подкрепя планираната от правителството в Никозия "зелена" данъчна реформа и насърчава изпълнението на повече енергийни проекти, за да могат да се постигнат климатичните цели.

Много от препоръките, отправени от международната финансова институция, съвпадат с основните приоритети в управленската програма на правителството, коментира неговият говорител Константинос Летимбиотис.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени