Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява слабо след срещата на ОПЕК +

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът поевтинява слабо след срещата на ОПЕК в неделя, на която петролният картел се споразумя да удължи съвместното доброволно съкращаване на добивите и през 2025 г., но в същото време сигнализира за постепенно възстановяване на част от намаленото производството от октомври нататък.

Удължаването на споразумението включва доброволното съкращаване на добивите с 3,66 млн. барела на ден, които трябваше да изтече в края на 2024 г., като петролния картел удължи и съкращенията на обща стойност 2,2 млн. долара на ден до края на третото тримесечие на тази година.

Междувременно обаче осем страни членки на ОПЕК + определиха планове за постепенно премахване на допълнителните съкращения от 2,2 млн. барела на ден от октомври 2024 г. до септември 2025 г., което изненада част от петролните анализатори.

Към 13.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,3% към 80,86 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI -  0,34% към 76,73 долара за барел, търгувайки се около най-ниските нива от близо три месец насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Като цяло обаче търговията е без ясна посока.

Според Goldman Sachs, решението на ОПЕК + е негативно за цените на петрола предвид скорошното увеличение на запасите, но анализатори от UBS Group и RBC Capital Markets изразиха увереност, че петролният алианс ще продължи да направлява пазарите на черното злато, съобщава Блумбърг.

Споразумението има за цел да продължи да поддържа цените на петрола, като същевременно облекчи производствените ограничения, срещу които някои членове - като Обединените арабски емирства - се възмутиха, докато се стремяха да повишат нивата си на производство.

През миналия месец петролът поевтиня с около 6%, тъй като натежа несигурността по отношение на търсенето. Цените на петрола напоследък бяха подложени на натиск заради опасения, че Федералният резерв на САЩ ще запази високите си лихви по-дълго време, потенциално забавяйки икономическия растеж и намалявайки търсенето на петрол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна