Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мерск" очаква по-високи печалби, проблемите в Червено море повишиха цените на товарите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Мерск" (A.P. Moller-Maersk), която е лидер в световната търговия, повиши прогнозата си за печалбата за цялата година, заявявайки, че проблемите с корабоплаването в Червено море оказват по-голямо от очакваното въздействие върху глобалните доставки, което от своя страна повишава цените на товарите, съобщава Блумбърг.

Сега "Мерск" очаква печалби от 7 до 9 млрд. долара за 2024 г. преди лихви, данъци, обезценка и амортизация, в сравнение с предишна прогноза от 4 до 6 млрд. долара, съобщи базираната в Копенхаген компания, докато анализаторите очакваха осреднена печалба от 5,86 млрд. долара.

Това е вторият път от около месец, в който "Мерск" повиши прогнозата си, тъй като маршрутите за доставки по света страдат от редица нарушения, като най-големите идват от атаките на бунтовниците "хути" в Червено море. Нарушените транспортни маршрути са намалили транзита на контейнерни линии през Суецкия канал с около 80%, според данни на Блумбърг.

Maersk заяви, че също така вижда признаци за по-нататъшно задръстване на пристанищата, особено в Азия и Близкия изток, което води до скок на цените.

"Това развитие постепенно се надгражда и се очаква да допринесе за по-добро финансово представяне през втората половина на 2024 г.", отбеляза компанията.

Допълнителният капацитет на корабите, необходим за плаване около Африка, повишава цените на товарите в момент, когато пазарът навлизаше в спад след коронавирусната пандемия, като предлагането на транспортни кораби надвишаваше търсенето. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна