Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поевтиняване на петрола след подновени опасения за свръхпредлагане

Във вторник петролът продължава да поевтинява рязко за втора поредна сесия, търгувайки се в най-ниски нива от началото на февруари, след като инвеститорите бяха изненадани от плановете на ОПЕК + да започне да се отказва от част от доброволните съкращения на добивите през есента на настоящата година, както и с оглед  на сигнали за отслабващо потребление в САЩ.

Към 12.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,75% малко под 77,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 1,94% към 72,80 долара за барел. Това са най-ниските ценови нива от 5-и и 6-и февруари насам и след като по време на търговията в понеделник, петролните фючърси поевтиняха с над 3%.

На важната среща в неделя страните членки на ОПЕК + се споразумяха да запазят договорените съкращения на добивите на петрол и през 2025 г., но в същото време осем от членовете на картела планират да започне постепенно да ограничават съкращенията на производството още през октомври тази година, въпреки постоянните опасения относно перспективите за търсене и стабилното предлагане на петрола извън групата.

Постепенната отмяна на съкращенията "ще остави пазара с малък излишък през следващата година", посочи за Блумбърг Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за банката ING в Сингапур.

До декември се очаква повече от 500 000 барела на ден да навлязат отново на петролните пазари, като общо 1,8 милиона барела на ден ще се върнат на пазара до юни 2025 г. Става въпрос за договореното преди време допълнително доброволното съкращаване на производството в рамките на ОПЕК + с 2,2 млн. барела на ден, докато общото съкращение на добивите с 3,6 млн. барел по план трябва да остане в сила и през следващата година, според решението на картела този уикенд.

Въпреки това ОПЕК + даде да се разбере, че връщането на барели на пазара може да бъде спряно, ако пазарните условия не позволяват допълнително предлагане, добави той.

За текущото рязко поевтинява на петрола влияние оказват и признаците за икономическа слабост в САЩ -  най-големият потребител на петрол в света. В понеделник бяха представени резултати от последно бизнес проучване на института ISM данни, показващи продължаващо свиване на промишлената активност в САЩ. Индексът PMI спадна през май до 48,7 пункта от 49,2 пункта през април, задържайки под важното ниво от 50,0 пункта за 18-и от последните 19 месеца с изключение на март тази година, когато индексът нарасна до 50,3 пункта.

Освен това петролните цени напоследък бяха подложени на натиск от опасения, че Федералният резерв на САЩ няма да намали в скоро време високите лихви, потенциално забавяйки икономическия растеж и намалявайки търсенето на петрол.

Цените на петрола се понижават устойчиво от началото на април, тъй като геополитическите рискове намаляха и търсенето показа признаци на забавяне, което доведе до намаляване на оперативния капацитет на някои рафинерии.

Евентуален по-траен спад на фючърсите на петрол Брент под важното бивше дъно от 5-и февруари около 76,41 долара за барел може да задълбочи поевтиняването към дъната от началото на януари около 75,25/74,80 долара за барел с поглед към важното ценово дъно от 72,67 долара за барел, достигнато на 13-ти декември 2023 г.

Само поскъпване на фючърсите на петрол Брент обратно над 80,00/81,00 долара за барел (серията важни бивши ценови дъна от вторите половини на февруари и май) ще стабилизира цените.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна