Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри компенсация от 1,75 млрд. евро за излизането на Германия от въглищната енергетика

Снимка: leag.de

Министерството на икономиката на Германия заяви, че е получила принципното разрешение на Европейската комисия да компенсира енергийната компания LEAG с до 1,75 млрд. евро за преустановяване на електроцентралите на въглища до 2038 г., което част от усилията на Берлин да ускори декарбонизацията в страната, съобщава Ройтерс.

През 2020 г. предишното правителство на Германия се съгласи да затвори електроцентралите, захранвани с въглища, до 2038 г. като част от амбициите на Берлин страната да стане климатично неутрална до 2045 г. Тогава правителството се съгласи с LEAG относно размера на компенсацията в очакване на одобрението на ЕК, напомня агенцията.

Преходът и усилията за ускоряването му обаче получиха смесени реакции в източния миньорски регион Лужица, където хората остават скептични относно социалното и екологичното въздействие на подобно излизане от въглищната енергетика и техническите предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

"Това е важна стъпка, особено за хората от региона", посочи министърът на икономиката Роберт Хабек.

ЕК имаше опасения относно одобряването на държавното плащане и през 2021 г. започна разследване, за да установи дали то нарушава свободната конкуренция на вътрешния пазар на ЕС.

Около 1,2 милиарда евро от планираната компенсация са предназначени за социалните разходи за отказа от въглищата и за пренасочване на откритите рудници в региона, каза министерството на икономиката. Около 550 милиона евро пък са предвидени като компенсация за пропуснатите печалби на LEAG поради отказа от въглища през 2038 г., подлежащи на по-късни корекции въз основа на пазарната ситуация, цените на въглеродните емисии и окончателната дата на спиране.

"Това е основен градивен елемент за нашата продължителна успешна трансформация в зелена електроцентрала", заяви изпълнителният директор на LEAG Торстен Крамер, цитиран от Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени