Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Intel представи нови чипове с ИИ в стремеж да си върне пазарния дял от Nvidia и AMD

Патрик Гелсингер представя новите чипове с изкуствен интелект на Intel
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник американският производител на чипове Intel представи нови чипове с изкуствен интелект (ИИ или AI) за центрове за данни, като компанията се опитва да се изправи срещу конкурентите Nvidia и AMD, които показаха през последните два дни предстоящи си миркопроцесорни чипове, съобщава CNBC. 

Процесорът Xeon 6 на Intel ще осигури по-добра производителност и енергийна ефективност за центрове за данни с висок интензитет на натоварване в сравнение със своя предшественик, заяви изпълнителният директор на технологичния гигант Патрик Гелсингер по време на техническата конференция Computex в Тайван.

Съобщението идва, след като конкурентите Nvidia и AMD пуснаха нови AI чипове, съответно в неделя и понеделник, борейки се за лидерство в процъфтяващата индустрия.

Представянето на новите чипове идва и шест месеца, след като Intel пусна своите процесори Intel Xeon от 5-то поколение за работни натоварвания на центрове за данни и два месеца след обявяването на процесора Gaudi 3 за обучение и внедряване на ИИ модели.

Днес Intel също така разкри, че цените на ИИ ускорителите Gaudi 2 и Gaudi 3 са по-ниски от тези на конкурентните чипове.

"Клиентите търсят високопроизводителни, рентабилни генеративни ИИ обучения и извеждане на решения и започнаха да се обръщат към алтернативи като Gaudi. Те искат избор. Те искат отворени софтуерни и хардуерни решения и време за пускане на пазара на решения при драматично по-ниски Общи разходи за притежание (TCO)", каза Гелсингер. Общата цена на притежание е финансова оценка, предназначена да помогне на купувачите и собствениците да определят преките и непреките разходи за продукт или услуга.

Intel също така разкри подробности за архитектурата на своите предстоящи процесори Lunar Lake, "за да продължи да развива категорията на AI PC (чипове с ИИ за компютри)". Чиповете Lunar Lake, които се очаква да бъдат доставени през третото тримесечие, ще се конкурират с тези на Nvidia и AMD, които са специално проектирани за AI PC.

Intel се опитва да настигне Nvidia и AMD, след като до голяма степен беше встрани от "лудостта" на изкуствения интелект, която накара технологични гиганти като Meta, Microsoft и Google да изкупуват възможно най-много чипове на Nvidia.

И Nvidia, и AMD очертаха пътни карти за нови чипове за центрове за данни на годишна база. В неделя Nvidia разкри новите си чипове Rubin, които да наследят предишния модел Blackwell, който току-що беше обявен през март. AMD има подробни графики за нови ускорители Instinct всяка година до 2026 г.

За разлика от дизайнерите на чипове на Nvidia и AMD, Intel не само проектира своите чипове, но и ги произвежда. Производственият бизнес на компанията обаче изпитва трудности, записвайки по-голяма оперативна загуба на стойност 7 млрд. долара през 2023 г. спрямо предходната година.

Освен това компанията загуби предимството си в производството на чипове от задгранични конкуренти като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

CNBC обаче отбелязва, че държавното финансиране за близо 20 млрд. долара по програми по Закона за чиповете и науката от 2022 г.(CHIPS and Science Act) от администрацията на президента Джо Байдън може да помогне на Intel да напредне в производството на полупроводници и в научноизследователската и развойна дейност. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени