Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко са получили през 2023-та изпълнителните директори на водещите 500 компании в света

Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан, който е първи според проучването на AП за заплащането на изпълнителните директори с около 162 милиона долара през 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Изпълнителните директори на водещите 500 компании в света са получили 196 пъти повече спрямо работниците в същите компании, пише Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти. 

С 13 процента са се покачил компенсациите за изпълнителните директори през миналата година, което надвишава повишенията за работниците на фона на инфлацията в САЩ.

Средният доход на изпълнителните директори се е увеличил до 16,3 милиона долара. Междувременно надниците и социалните придобивки за работниците в частния сектор са се повишили с 4,1 на сто през 2023 година.

В половината от компаниите, включени в проучването, на работник, намиращ се в средата на равнището на заплащане, би отнело почти 200 години да изкара пари, колкото човека на върха.

Най-много доходи е получил Хок Тан - изпълнителен директор на американска компания - дизайнер, разработчик, производител и глобален доставчик на широка гама от полупроводникови и инфраструктурни софтуерни продукти.

Неговите възнаграждения за миналата година възлизат на 162 милиона долара, пише АП. Не става дума обаче за пари, преведени по сметка, а предоставени му акции в компанията на стойност 160,5 милиона долара и възможност той да получи още до 1 милион акции в началото на фискалната 2025, ако остане на поста си за още пет години.

В момента акциите на компанията се търгуват за 470 долара, а Тан ще получи приход от тях, ако достигнат 825 или 950 долара, и цялата сума, ако достигнат средна цена 1125 долара или повече в продължение на 20 последователни дни между октомври 2025 и октомври 2027 г.

Следващите изпълнителни директори в списъка на АП са Уилям Лансинг с над 66 милиона долара, Тим Кук с 63 милиона, Хамид Могадам с 50 милиона и Тед Сарандос с 49,8 милиона.

Извън списъка заради неизяснени правни въпроси е Илън Мъск, чийто пакет се оценява на около 45 милиарда долара.

От общо 341 изпълнителни директори в списъка, 25 са жени. Най-високо платената от тях е Лиса Су с над 30 милиона долара. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени