Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24"

Снимка: Стоян Радев

Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин - 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".

Силите на Българската армия, Многонационалната бойна група и американски военни от Националната гвардия на Тенеси разиграха отбранителна операция в национален и съюзен формат. Над 2000 военни и около 700 броя бойна и спомагателна техника се включиха в двуседмичното учение.

Директорът на учението полковник Ивайло Иванов обяви, че са проведени няколко експеримента за доусъвършенстване на командването и управлението на войските от разстояние.

"Това включваше полева система за пренос на данни, глас и видео, с която осъществявахме комуникация между "Корен" и "Ново село", използвайки също така новопридобитата сателитна система Starlink.

Следващото направление, в което експериментирах, беше широко използване на безпилотни летателни системи, като се започне от командването на Сухопътни войски, като щаб на дивизия и се стигне до най-ниско тактическо ниво".

Заместник-началникът на отбраната ген. Михаил Попов заяви, че от "Тракийски воин - 24" са направени много изводи за подготовката и състоянието на армията.

"Бяха уточнени областите, в които имаме проблеми, които трябва да изчистим. И това, което е необходимо като модернизация също беше ясно, като изводи ще бъде ясно от това учение".

За първи път към съвместните действия на Втора механизирана бригада и останалите подразделения на полигона "Корен" се включи и екип от 181 артилерийски полк на Националната гвардия на щата Тенеси с реактивна система за залпов огън Himars. 

Снимки: Стоян Радев 
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени