Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телевизионен диспут между партийните лидери във Великобритания

Снимка: БТА

Във Великобритания лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия – Риши Сунак и Киър Стармър проведоха първия си телевизионен диспут преди общите избори на 4 юли. Лейбъристите изпреварват торите в проучванията на общественото мнение с повече от 20 пункта, но анкета сред публиката веднага след дебата показа, че макар и с малко премиерът е спечелил срещу лидера на опозицията.

Дебатът бе организиран от телевизионния канал Ай Ти Ви и двамата лидери не си губиха времето, а директно се вкопчиха в някои от най-чувствителните теми като данъците, националното здравеопазване, имиграцията и националната сигурност. Остана усещането, че Сунак е по-агресивен и настъпателен, докато Стармър повече се брани. Вероятно и по тази причина 51% от присъствалите на дебата прецениха, че Сунак се е представил по-добре, докато 49% отдадоха предпочитания на Стармър.

Киър Стармър

Заключителното изявление на Стармър обаче беше интригуваща смесица от спокойствие и оптимизъм. „Не ви предлагам трикове или нефинансирани обещания, каквито Риши Сунак прави. Не претендирам, че има магическа пръчка, която ще оправи всичко за една нощ. Вместо това ви предлагам практичен план за здрав разум“, каза Стармър, но допълни: „Великобритания може да се справи по-добре и трябва да се справи по-добре“. 

Риши Сунак започна заключителното си изказване, като спомена име, което отсъстваше в дебата - Найджъл Фарадж. Той каза, че гласуването за някой друг освен за торите прави по-вероятно Киър Стармър да стане министър-председател. „Съгласни или не с мен, вие знаете какво представлявам. Винаги ще пазя гърба ви, както направих с платените отпуски по време на пандемията“, допълни той.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени