Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ още чакат отговор от "Хамас" на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на "Хамас" през Катар - един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към постигането на трайно примирие и според посредниците се доближава най-много до позициите на двете страни.

Представителят на „Хамас“ Сами Абу Зури каза по-рано, че палестинската групировка се отнася негативно към призивите на Вашингтон и Запада да приеме предложението за примирие, сякаш "Хамас" е този, който пречи на сделката.“ Израелският премиер Бенямин Нетаняху на свой ред е категоричен, че не може да има мир, докато радикалното движение не бъде елиминирано.

Парламентът на Словения одобри признаването на независима палестинска държава, след като миналата седмица това направиха Испания, Ирландия и Норвегия. "За" гласуваха 52-ма от 53-ма присъстващи депутати, а опозицията бойкотира заседанието. Словенският външен министър Таня Файон:

"Днес е голям ден. Направена беше важна стъпка. Словения взе историческо решение за признаването на държавата Палестина".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени