Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще изпрати още военни инструктори в Буркина Фасо

Сергей Лавров с колегата си от Буркина Фасо Карамоко Жан Мари Траоре.
Снимка: Ройтерс

Русия ще изпрати допълнителни военни доставки и инструктори в Буркина Фасо, за да помогне на западноафриканската страна да повиши способностите си за отбрана и борба с тероризма, съобщи днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

Буркина Фасо, която се управлява от военна хунта след преврат през 2022 г., бе домакин контингенти на частната военна компания "Вагнер", чийто основател Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа миналия август.

"От съвсем първите контакти между нашите страни след идването на власт на президента Траоре ние сме много тясно ангажирани във всички сфери на сътрудничество, включително развитието на военни и военнотехнически връзки", цитира ТАСС Лавров, който е на визита в Буркина Фасо.

"Нямам съмнение, че благодарение на това сътрудничество оставащите огнища на тероризъм на територията на Буркина Фасо ще бъдат унищожени", заяви министърът на пресконференция в столицата Уагадугу.

Лавров предприе серия от визити в Африка след началото на войната в Украйна, докато Русия, ударена от западни санкции, търси нови търговски партньори и се опитва да обедини развиващи се страни зад своята визия за "многополюсен свят", който вече не е доминиран от САЩ и бившите европейски колониални сили.

Засилващите се руски връзки в сферата на сигурността със страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, където военни са завзели властта след преврати, са източник на безпокойство за САЩ и други западни правителства, коментира Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна