Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май в частния сектор на САЩ бяха разкрити 152 хил. нови работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през май 152 000 нови работни места след тяхно повишение с 188 000 през април (низходяща ревизия от 208 хил.) и при очаквания за по-добро увеличаване на заетостта с около 175 хиляди, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.).

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши през май със 149 000, докато в производствения сектор бяха добавени едва 3000 работни места с оглед на 32 000 новоразкрити работни места в строителството, но при съкратени 20 000 в промишлеността и 9 000 в минно-добивната промишленост и на едва 3000 в промишлеността.

Същевременно годишният растеж на заплатите стабилизира през май за трети пореден месец на ниво от 5,0%, което е най-слабото повишение от повече от две години насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца. Нарастването на заплащането на сменилите работата пък се забави до 7,8% от 9,3% месец по-рано.

"Увеличаването на работните места и нарастването на заплатите се забавят през втората половина на годината. Пазарът на труда е стабилен, но ние наблюдаваме видими слабости, свързани както с производителите, така и с потребителите", коментира данните главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през май, като осредните прогнози са за повишаване на новоразкритите неселскостопански работни места с около 185 хиляди през петия месец на настоящата година след увеличение със 175 хиляди през април. Безработицата пък се очаква да остане на априлското ниво от 3,9%.

Днешният доклад за по-малко разкрити нови работни места и за продължаващо забавяне при растежа на заплащането на труда може да засили очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти по-рано, отколкото по-късно през настоящата година. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна