Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на художника Ивайло Мирчев

Днес нашата фоторазходка е в ателието на художника Ивайло Мирчев.

Ателие събрало много история и много истории - тук е творил и неговият баща - големият български художник Никола Мирчев (1921-1973 г.).

Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 г. в София.

През 1981 г. завършва Националната художествена академия в прочутия първи клас на проф. Светлин  Русев.

През периода 2004-2011 г. проф. Ивайло Мирчев е председател на Съюза на българските художници.

Работи предимно в областта на живописта. Създава пейзажи, натюрморти, композиции, портрети, изпълнени в разнообразни техники и формати.

Носител е на наши и международни награди, сред които и престижната Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора.

Автор е на десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Созопол, Търговище, Базел, Есен, Вупертал, Виена, Братислава и  други.

Негови платна са притежание на НХГ, галерии в Германия, Австрия, Италия и Япония.

За него неговият учител акад. Светлин Русев пише:

"Да се пише за изкуството на Ивайло Мирчев, е колкото привлекателно, толкова и трудно. Привлекателно, защото става дума за художник, генетично предопределен да живее в духовното семейство на децата, целунати от Съдбата да бъдат нейни съзидатели. И трудно, защото изкуството му, независимо дали е повече или по-малко сюжетно обвързано, живее под конкретната определеност – там, където започва неговият вътрешен емоционален, душевен и духовен живот. Живописта на Ивайло е преди всичко одухотворено пространство, поетизирана пластическа материя, колкото привидно определена, толкова и неуловим като състояние. Зад артистичната свобода и експресивната мощ на рисунката стои едно солидно разбиране и владеене на формата в нейния вътрешен живот и структура".  

Ивайло Мирчев подготвя и голяма ретроспективна изложба през декември за галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6 в София. В нея ще покаже знакови свои творби, събрани от галерии и колекционери, както и нови платна.

 А преди това за читателите на bnr.bg ни показа своето ателие - разходете се …












Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени