Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от "Нова демокрация"

Графика с данни от екзитпол, разпространен от основните гръцки телевизионни канали веднага след затварянето на избирателните секции в страната в 19 ч.
Снимка: БТА

Победа на управляващите консерватори от гръцката "Нова демокрация", сочат първите данни от екзитпол на след края на евровота в южната ни съседка.

И на тези евроизбори имаше български кандидат за член на Европарламента. Дали обаче Константина Кунева от Гръцката комунистическа партия ще бъде избрана ще стане ясно в следващите дни.

Лидерите на гръцките политически партии останаха разочаровани от едва 33% активност на евровота.

Няма промяна в разпределение на политическото влияние на основните партии сред днешния вот. Очаквано консерваторите от "Нова Демокрация" на премиера Кириакос Мицоткис получиха най-висок процент доверие, според първите прогнозни резултати.

С около 30% от гласовете получават 8 депутатски места в Европарламента. На второ място е лявата партия Сириза с 17% от вота и 4 депутатски места.

Социалистите останаха на трето място с трима депутати. Двама депутати изпраща в Брюксел Комунистическата партия, като сред кандидатите е и българката Константина Кунева.

Днес евроизборите в Гърция достигнаха най-нисък процент участие на избирателите, според коментарите на експертите.

Едва 33% от гърците с право на глас решиха да гласуват днес, което е рекорд за ниско участие в избори в страна, където гласуването е задължително.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени