Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК отчете спокоен изборен ден

Снимка: БТА

Малко след 21.00 часа тази вечер, Централната избирателна комисия прие решението, с което обяви края на изборния ден на територията на страната.

"Сега ни предстои следващият етап - не по-малко натоварената седмица, в която трябва да обявим изборните резултати. Да благодарим на районните и секционните избирателни комисии за тяхната работа в изборния ден. Да се надяваме, че ще отчетат резултатите правилно и ще предадат своите протоколи може би с по-малко грешки от друг път", обясни председателят на Комисията Камелия Нейкова.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева очаква още рано сутринта да започнат да пристигат и първите районни избирателни комисии, които да предадат в ЦИК за повторна проверка протоколите от гласуването, тъй като сроковете за обявяване на резултатите са кратки.

"И да можем да обявим резултатите от избора за членове на Европейски парламент на 12 юни, за народни представители – 13  юни, състава 17 членове на Европейския парламент с имената им в петък. На 16 юни трябва да обявим поименния състав на българския парламент, посочи Росица Матева.

Комисията отчете спокоен изборен ден и препоръча на секционните да не бързат при преброяването на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите. Над 100 жалби и сигнали постъпиха в изборния ден, повечето за проблеми с отпечатването на бюлетините от машините, на избирателите бе дадена възможност за гласуват с хартиени бюлетини при проблем с устройствата.

Според последните оповестени официални данни от ЦИК, които са към 16:00 часа, избирателната активност във вота за Народно събрание е 20,44% средно за страната, най-ниска в Сливен - малко над 15%, и най-висока в Смолян - малко над 27 процента.

Като цяло, тази активност е със седем процентни пункта по-ниска към този час от предходните парламентарни избори през април миналата година.

Тогава тя е била 27,27%. Във вота за евродепутати отново към 16:00 часа най-ниската активност в гласуването за членове на Европарламента е отново в Сливен - 14,86%, и най-висока в Кърджали - 28,57%, а средно за страната е 20,89% и като цяло е съизмерима с предходните евроизбори преди четири години.

Що се отнася до проблемите с машините, още рано сутринта ЦИК даде указания, че при проблеми при отпечатването на бюлетините, хората могат и са упражнили правото си на вот с хартиени бюлетини. Стана ясно малко преди края на изборния ден, че устройствата извън строя са 145. Може би те са станали и повече. Камелия Нейкова - председател на ЦИК, обобщи пред колегите си най-честите причини, които са изтъквани в протоколите: "Проблем с отпечатване на бюлетина. Машината не издава пълна бюлетина, не разпечатва бюлетини. Отпечатва една бюлетина, а избирателят е избрал да гласува за двата избора. Машината е спряла работа, не отпечатва бюлетина. Колцентърът препоръчал преустановяване работата на машината".

ЦИК тепърва ще направи анализ на техническите проблеми от машинния вот. Устройствата са били прегледани преди това. Доста от сигналите, които постъпиха в днешния ден, бяха и за това, че не се поставяха печати на гърба на хартиените и на машинните бюлетини. Затова и ЦИК взе решение малко преди края на гласуването в страната.

"Онези бюлетини от машинно гласуване, на които не е поставен печат, да бъдат броени като действителни и отчитани като действителни. Не можем да си позволим да лишим избирателите от гласът, който са подали заради небрежното отношение на членовете от секционната избирателна комисия. Не знаем дали е направено поради небрежност, или някакви други мотиви са водили членовете на СИК и ЦИК взе своето решение да бъдат преброени като действителни тези бюлетини", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

За хартиените бюлетини с един печат на гърба все още няма решение на Комисията как ще се отчитат в протоколите при преброяването. ЦИК в момента приема тези протоколи от гласуването в чужбина, там, където то е приключило, и се очаква в ранните сутрешни часове на утрешния ден да дойдат първите районни комисии, които да предадат протоколите си за повторно преброяване.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени