Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Ангелов:

МИР насърчава връзката наука - бизнес с две процедури за 86 млн. лева

Снимка: Министерството на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще администрира две процедури с общ бюджет от 86 млн. лева по Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация.

Това обяви заместник-министър проф. Георги Ангелов, представяйки възможностите за насърчаване на връзката между науката и бизнеса през тази година по линия на министерството. Целта е да се развива иновационният потенциал на малките и средни предприятия и да се осигурява подкрепа за авангардни научни и иновационни програми и проекти.

Зам.-министърът на иновациите и растежа участва във форума "Наука и бизнес", който се организира за четвърта поредна година от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската академия на науките.

"Предстои Министерството на иновациите и растежа да обяви процедура "Малки иновативни грантове за малки и средни предприятия". Бюджетът е 25 млн. лева и ще създаде предпоставки за широко използване на изградените модерни научни комплекси за решаване на реални проблеми на бизнеса“, заяви зам.-министърът.

Той подчерта, че основната цел на процедурата е предоставяне на подкрепа на микро, малки и средни предприятия за по-широко използване на капацитета на научните организации, центровете за върхови постижения и центровете за компетентност чрез предоставяне на финансиране за достъп до широк набор от наукоемки услуги, лабораторни изпитвания, анализи и експертиза. 

Създадените 16 центъра за върхови постижения и центрове за компетентност в предишния програмен период могат да бъдат въвлечени по-широко в научните изследвания и разработки съвместно между компании и изследователски институции. За тях е предвидено финансиране за устойчивост в настоящия програмен период и сътрудничеството им с компаниите би допринесло за постигане на пълноценни резултати и добавяне на стойност. 

Другата процедура, която МИР ще обяви, е "Зелени и цифрови партньорства за интелигентна трансформация" с бюджет от 60,7 млн. лева. Тя ще повиши конкурентоспособността на малките и средни предприятия чрез превръщането на "зелените" предизвикателства във възможности, които създават нови пътища за иновации, икономически растеж и качеството на живот и водят до намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда и климата.

"Мярката има за цел и да допринесе създаване на условия за устойчиви решения чрез предоставяне на зелени цифрови услуги, създаване на пазарно предимство чрез въвеждането или разработването на "зелени и цифрови" решения и екоиновации", каза още проф. Ангелов. 

Той коментира и създаването на Фонд за технологичен трансфер, за който предстои процедура за избор на финансов мениджър. Тя ще се води от Фонд на фондовете към МИР, който отговаря за създаването на фонда. 

Проф. Ангелов заяви, че по линия на иновациите в сектор отбрана има още няколко финансови инструмента. Това са Ускорителят в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) и Фондът за иновации на НАТО. По думите му, по DIANA могат да участват както нововъзникващи компании, така и развиващи се компании, съсредоточени върху тези нововъзникващи и дисруптивни технологии. Фондът на НАТО за иновации ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната, като по него може да се кандидатства с проекти по всяко време от годината. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна