Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки пострадали на протест срещу реформите на аржентинския президент

Сблъсъци с полицията пред Сената в Буенос Айрес, 12 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентинската полиция използва лютив спрей в сряда срещу демонстранти пред сградата на Конгреса, където законодателите дебатираха либерализиращи реформи, предложени от президента Хавиер Милей, предаде АФП.

Наблюдатели и опозиционни депутати заявиха, че десетки демонстранти и няколко законодатели са получили медицинска помощ.

Най-малко петима опозиционни депутати в тълпата са били хоспитализирани, когато полицията се е опитала да изтласка протестиращите от сградата на Конгреса.

Най-малко 40 души са получили помощ на място, съобщи неправителствена организация за борба с институционалното насилие.

В Конгреса сенаторите дискутираха какво остава от пакета обещаните реформи на Милей – отхвърлен в оригиналната си форма и одобрен с големи промени от долната камара през април на фона годишна инфлация от 300%.

Мерките му включват обявяване на едногодишно икономическо извънредно положение, позволяващо на Милей да разпуска държавни агенции и да приватизира десетина публично компании, включително държавния авиопревозвач.

Други предложения са намаляване на достъпа до минимум пенсионни добави и отслабване на защитата на работниците с въвеждане на по-дълги изпитателни срокове, което бе разкритикувано от лявата опозиция като разрешително за уволнение на служители.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени