Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на индустриалното производство в ЕС през април, по-солиден ръст в България

През април индустриално производство в еврозоната се понижи слабо, а в целия ЕС нарасна, показват последни данни на европейската официална статистика Евростат.

В България обаче производство през април нарасна силно, след като се сви месец по-рано, отчитайки едно от най-добрите повишения сред страните членки на съюза, според данните на Евростат.

Индустриалното производство в ЕС се повиши през април с 0,5% спрямо март, когато стагнира, а в рамките на еврозоната се сви с 0,1% след повишение с 0,5% месец по-рано.

Най-добро повишение на месечна база отбеляза производството в Дания (скок с 10,4%), Гърция (със 7%), Полша (с 6,7%), Словакия (с 5,9%) и Литва (с 4,1%), докато най-голям спад на индустриалното производство беше отчетен в Люксембург (спад с 6,7%), Латвия (с 4,9%) и Ирландия (с 3,4%).

Графики на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Промишленото производство в България отчете солиден ръст от 3,3% през април спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,4%, като подобен растеж отбеляза и Словакия, а в посочените по-горе четири други страни членки производството се увеличи по-силно, показват данните на Евростат.

Спрямо година по-рано (спрямо април 2023 г.) производството в еврозоната се понижи през април с 3% след спад с 1,2% месец по-рано, а в рамките на целия ЕС спадна с 2% след понижение с 1,1% през март 2024 г.

На годишна база индустриалното производство в България се сви през април с 0,3% след спад със 7,7% през март, като в 12 други страни членки на ЕС отчетоха по-голямо понижение на производството през четвъртия месец на настоящата година.

Това представлява понижение на производството в нашата страна на годишна база за шестнадесети пореден месец (непрекъснато понижение от януари 2023 г. насам), но и най-умерения спад в рамките на този период.

Индустриално производство в ЕС през февруари (спрямо година по-рано)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна