Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската централна банка понижи водещата си лихва до 13%

Украинска централна банка
Снимка: centralbanking.com

Украинската централна банка понижи основната си лихва с 50 базисни пункта до 13% заради по-ниската от очакванията инфлация, която обаче може леко да се ускори до края на 2024 г.

В изявление на банката се посочва, че намаляването на лихвите на трето поредно заседание е в съответствие с политиката ѝ, насочена към поддържане на привлекателността на спестяванията в местната валута гривна, а също и към подпомагане на заемите, които са необходими за икономическото възстановяване на Украйна във време на война.

Потребителската инфлация през май беше по-ниска от очакваната, достигайки 3,3% на годишна база, повлияна от меката зима, която увеличи предлагането на храни и намали натиска върху бизнес разходите. Въпреки това през следващите месеци се очаква умерено ускоряване на инфлацията с потенциално излизане от целевия диапазон до края на годината.

Украинската централна банка предвижда намаляване на рисковете за сигурността и нормализиране на икономическите условия през следващите години, но продължаващата война и несигурността относно времето на нейния край остават значителни фактори за несигурност.

Графика на основната лихва на Украинската централна банка (в %)

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна