Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бой в италианския парламент заради разширяването на регионалната автономия

Снимка: АП/БТА

Напрежението в долната камара на италианския парламент прерасна в юмручна схватка, в резултат на която един опозиционен депутат бе откаран в болница. Причина за това беше спорно предложение на правителството, което според опонентите ще доведе до допълнително обедняване на юга, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Видеозапис от вчерашния бой показва как депутатите се нахвърлят върху колегата си от Движение "Пет звезди" Леонардо Доно, който е против промените, след като той се опитва да връчи италианско знаме на министъра на регионалните въпроси Роберто Калдероли.

Калдероли, който е от партията "Лига" със северни корени, изготви оспорваното разширяване на регионалната автономия, от което ще се възползват най-вече региони като крепостите на "Лига" Венето и Ломбардия. 

Италианските медии съобщиха, че Доно е бил откаран в болница за преглед, след като е бил ударен в главата и гърдите. 

Министърът на външните работи Антонио Таяни, в интервю за Sky TG24, изрази разочарование от случилото се.  "Нямам думи", каза Таяни. "Трябва да дадем друг пример, а не да удряме, за да решаваме политически проблеми".

Предложението ще даде на допълнителни региони разширена автономия в някои управленски функции - ход, който според опозицията ще увеличи още повече разделението между Севера и Юга в Италия.

Понастоящем на пет региона е предоставена автономия, което отчасти намалява данъчните приходи, дължими на централното правителство в Рим.

Те варират от областта Тренто - Южен Тирол, на север, която се състои от автономните провинции Тренто и Южен Тирол, до Сицилия, на юг.

Другите три са Фриули - Венеция Джулия, на североизток, Аоста, на северозапад, и остров Сардиния.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени