Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич: Митата на ЕС върху китайските електромобили могат да засегнат германските производители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Фич" (Fitch Ratings) заяви в петък, че митата на ЕС върху произведените в Китай електрически превозни средства е малко вероятно да засегнат "конкурентната среда в Европа в краткосрочен план". Въпреки това рейтинговата агенция предупреди за потенциални рискове в дългосрочен план, особено за германския автомобилен пазар.

Според кредитната агенция, германските производители на автомобили ще бъдат най-засегнати от подобен ход, "ако Китай отговори, особено с по-широки контрамерки, обхващащи други видове превозни средства или дори други индустриални сектори".

Докладът на "Фич" заключава, че през 2023 г. вносът на китайски превозни средства в Европа, който включва автомобили, произведени в Китай от европейски компании като Volvo, Polestar и Dacia на Renault, е допринесъл за по-малко от 4% от продажбите на електромобили.

Освен това рейтинговата агенция не очаква, че въвеждането на мита от ЕС върху електромобилите ще промени предишните прогнози, че пазарният дял на местните китайски марки на електрически автомобили в Европа ще остане под 5% през следващите години.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени