Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за иновации на НАТО инвестира в 4 европейски стартъпи в областта на отбранителната технология

Снимка: nif.fund

Консорциум от съюзници в рамките на НАТО обяви първата серия от компании, получили финансиране като част от Фонда за иновации на алианса за 1 млрд. евро, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Фондът беше формиран през лятото на 2022 г., месеци след руската инвазия в Украйна, обещавайки да инвестира в технологии, които биха подобрили отбрана на НАТО. Фондът е подкрепен от 24 от 32-те държави членки на НАТО, включително Финландия и Швеция, които се присъединиха към алианса по-рано тази година.

Днес Фондът за иновации на НАТО (NIF) потвърди, че е инвестирал директно в четири европейски технологични компании, които, според него, ще помогнат за справяне с предизвикателствата в отбраната, сигурността и устойчивостта.

Отпуснато е финансиране на Fractile AI, базиран в Лондон производител на компютърни чипове, целящ да направи големи езикови модели (LLM) като тези, които захранват ChatGPT, да работят по-бързо, както и на германската ARX Robotics, която проектира безпилотни роботи с функции, вариращи от вдигане на тежки предмети до наблюдение.

Другите две стартиращи компании бяха британският производител iCOMAT, който произвежда по-леки материали за превозни средства, и Space Forge, уелска компания, която използва условията на Космоса – като микрогравитация и вакуумни условия – за изграждане на полупроводници в орбита.

"Разрешаването на достъп до стратегически технологии е от ключово значение за осигуряването на безопасно и проспериращо бъдеще за един милиард граждани на Алианса", каза Андреа Траверсоне, управляващ партньор на фонда на НАТО.

"Когато става дума за отбранителни технологии, пазарът нарасна драматично през последните три или четири години поради геополитически причини, които всички знаем", каза той, намеквайки за войната на Русия в Украйна и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

Тенденцията започна по-рано в САЩ, но сега Европа "наваксва много бързо", каза Траверсоне.

Фондът също така си партнира с фирмите за рисков капитал Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital и Vsquared Ventures, за да подкрепи по-нататъшни инвестиции в т.нар. дълбоки технологии в Европа (дълбоките технологии се отнасят до онези стартиращи компании, чийто бизнес модел се основава на високотехнологични иновации в инженерството или значителни научни постижения).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна