Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече централни банки ще увеличат златните си резерви в рамките на следващите 12 месеца

Повече централни банки планират да добавят към златните си резерви в рамките на една година и мнозина от очакват и други да го направят в резултат на продължаващата макроикономическа и политическа несигурност въпреки високите цени на благородния метал, сочи годишно проучване на  Световния съвет по златото (WGC) - индустриален орган, чиито членове са глобални компании за добив на злато, цитирано от Ройтерс.

Търсенето на злато от централните банки се повиши през последните две години, тъй като някои страни диверсифицират резервите си в чуждестранна валута. Тяхното търсене допринесе за рязкото поскъпване на златото през периода март - май, като на 20-ти май благородният метал доста рекордно ценово ниво от близо $ 2450 за унция.

Графика на злато (в долари за унция)


"Въпреки рекордното търсене от официалния сектор през последните две години, съчетано с нарастващите цени на златото, много управители на резерви все още поддържат своя ентусиазъм за златото", посочи Шаокай Фан, ръководител на сектора на централните банки на WGC.

Проучването, което беше проведено през февруари - април и включваше общо 69 респонденти, показа, че 29% от централните банки очакват собствените им златни резерви да се увеличат през следващите 12 месеца.

Това е най-високият процент откакто WGC започна проучването през 2018 г. и над 24-те процента през 2023 г.

WGC също така каза, че 81% от анкетираните очакват глобалните златни резерви на централните банки да се увеличат през следващите 12 месеца в сравнение със 71% преди година.

Докато в предишни години "историческата позиция" на златото беше основната причина централните банки да държат злато, този фактор вече спадна до пето място сред отговорите на проучването на WGC през тази година.

Основните причини, изтъквани при последното проучване, са "дългосрочното съхраняване на стойност (актив, който би запазил покупателната си способност в бъдеще) или хеджиране на инфлацията", "стойността му по време на криза" и "ефективен диверсификатор на паричния портфейл".

Около 41% от 58 респонденти отбелязват вътрешното хранилище като трезорите, където се съхраняват златните им резерви, в сравнение с 35% през 2023 г. Английската централна банка обаче остава най-популярното място, посочено в 55% от отговорите на проучването.

Сред 57 респонденти, 15% са заявили, че планират да променят договореностите за попечителство на своето злато по някакъв начин през следващата година в сравнение с 6% през 2023 г. Това включва диверсификация на задграничното съхранение на златни резерви, както и увеличаване или намаляване на вътрешното съхранение.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна