Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис де Гиндос: Най-добре е ЕЦБ да взима решение за лихвите на всеки три месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, заяви във вторник, че най-доброто време за вземане на решения за лихвените проценти съвпада с публикуването на актуализираните макроикономически прогнози на банката, което е на всеки три месеца, като следващите прогнози ще бъдат оповестени на заседанието през септември.

ЕЦБ понижи основните си лихви с 25 базисни пункта на заседанието си на 6-ти юни, когато депозитната лихва беше намалено до 3,75% от рекордното ниво от 4%. Това беше първото понижение на лихвите от пет години насам. Въпреки това, банката повиши своите прогнози за инфлацията, а нейният управител Кристин Лагард отказа да потвърди, че ЕЦБ е навлязла в устойчива фаза на "разхлабване" на рестриктивната си парична политика.

"Прогнозите се актуализират на всеки три месеца, така че скоро ще имаме новите през септември", посочи Луис Де Гиндос пред испанската държавна телевизия TVE, предаде Ройтерс.

"Това са най-значимите и интересни моменти от гледна точка на паричната политика, защото нашите прогнози са много важен индикатор, когато трябва да се вземе решение за развитието на лихвените проценти", добави той.

Междувременно агенция Ройтерс представи резултатите от последното проучване сред водещи икономисти и анализатори относно очакванията им за лихвената политика на ЕЦБ. Значително мнозинство от респонденти смятат, че ЕЦБ ще понижи лихвите (по-специално депозитната лихва) още два пъти до края на 2024 г. - най-вероятно на заседанията през септември и декември. Анкетираните обаче отбелязват, че има риск за по-малко най-брой съкращения на лихвите, отколкото текущите очаквания.

Резултати от това проучване до голям степен се припокриват с тези от предходното, което Ройтерс проведе преди решението на ЕЦБ от 6 юни да понижи лихвите ставки с 25 базисни пункта.

Близо 80% от анкетираните от Ройтерс в период 12-18 юни (или 64 от 81 респонденти) очакват ЕЦБ да понижи лихвите си още два пъти през 2024 г. - най-вероятно през септември и след това през декември, като в края на годината депозитната лихва достигне 3,25%. Единадесет от анкетираните пък очакват само едно намаление на лихвите до края на годината, а шестима прогнозират цели три нови съкращения на лихвените ставки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени